Oudere inwoners in Elburg zitten vast. Een veel gehoorde opmerking is: “We kunnen in de huidige woning niet blijven wonen. Veel te groot, maar tja, waar kunnen we naar toe?” De PvdA en Algemeen Belang roepen het college op om hier werk van te maken.

Voor zowel de fractie van de PvdA als voor Algemeen Belang een onverteerbare situatie. “Jongeren willen graag een mooie starterswoning, de ouderen willen graag verkopen, maar door onvoldoende woningruimte is doorstroming lastig. Sterker nog; de wachtlijsten lopen alleen maar op”, aldus Edwin Vonk van de PvdA. “Dit moeten we niet willen.”

Agaath de Weerd (Algemeen Belang) is duidelijk: “Ouderen, maar ook mensen met een zorgvraag of beperking zijn op zoek naar een passende woning, liefst begane grond met een klein tuintje of een betaalbare etagewoning, maar die zijn er nauwelijks in onze gemeente. Dit moet ook qua woningbouw mogelijk zijn.”

PvdA en AB riepen als oppositie en coalitiepartij gezamenlijk tijdens de begrotingsvergadering het college op om hier met spoed een invulling aan te geven. “We kunnen en mogen deze mensen niet langer in de kou laten staan. De jongeren vertrekken naar omliggende gemeenten en ouderen voelen zich in de steek gelaten. We hebben met deze aangenomen motie een kader gesteld voor het college”, aldus beide raadsleden. Vanaf nu wordt één derde van de nieuw te bouwen woningen gebouwd voor starters, ouderen en mensen met een minimaal inkomen.