De gemeente Elburg is in toeristisch Nederland een populaire campergemeente. Dit komt door de prima campervoorziening aan de haven. De motorhomes, zoals ze die in België noemen, komen graag naar Elburg. Dichtbij het stadje, de sfeer, lekker eten, pondje paling halen, de gezelligheid tijdens de vestingdagen, senioren onder elkaar en de entourage van dit gebied worden genoemd.

Een rondje langs de camperaars leert al gauw dat Elburg deze doelgroep kwijtraakt als er geen nieuwe plek komt nabij de Vesting, aldus Gertwin Visscher van Algemeen Belang. Een slechte zaak voor een gemeente, die wil gaan voor kwaliteitstoerisme, vult zijn fractiegenoot Beert van Loo aan. Elburg heeft met deze doelgroep letterlijk goud in handen, vindt de lokale partij. Zij sprak zelf met deze groep toeristen, overal vandaan. Uit deze gesprekken blijkt, dat deze mensen bij een bezoekje aan Elburg al gauw € 200,- besteden. Deze mensen begrijpen werkelijk niet wanneer er voor hen geen vervangende campervoorziening nabij de Vesting komt. Zij noemen tal van voorbeelden van andere gemeenten en ook in het buitenland waar de campervoorziening voor de lokale economie een daverend succes is. Zij zullen Elburg straks links laten liggen als zij voor een plek worden doorverwezen naar een recreatiepark. De tijd waarin zij nog met een caravan op een camping zaten hebben zij gehad. Men kiest nu heel bewust voor een plek buiten de recreatieparken, maar dichtbij de voorzieningen. De doelgroep is goed geïnformeerd over de gemeenten waar je dan moet zijn.

Ook de Winkeliers in de vesting (WVE) hebben de gemeenteraad verzocht opnieuw naar dit vraagstuk te kijken en te bewerkstelligen dat er een campervoorziening nabij de vesting behouden blijft. Ondernemers uit de Vesting geven aan hiervoor te willen blijven knokken, vertelt Visscher. Algemeen Belang hoopt dat nu ook de WVE zich nadrukkelijker in deze discussie mengt de hiervoor benodigde meerderheid in de gemeenteraad er alsnog gaat komen. Wanneer de gemeente geen nieuwe locatie aanwijst, wordt het bovendien een puinhoop op andere parkeerplaatsen in de gemeente of komen er illegaal campers op plaatsen waar niemand dat wil, voorspelt Beert van Loo.

Algemeen Belang is van mening dat de raad alles op alles moet zetten om deze toeristische groep met forse bestedingen een alternatieve plek aan te bieden. De partij ziet zelf goede mogelijkheden op het parkeerterrein ‘De Oude Vos’. De mensen die hier noodgedwongen al stonden zijn over deze locatie zeer tevreden. Een voorziening hier is eenvoudig te realiseren.