Elburg – De fractie van Algemeen Belang Elburg heeft vragen gesteld aan het college over de ‘probleemwolven’ die rondlopen in onze gemeente. Ook is er een brief verzonden naar de provinciale staten van Gelderland om de zorgen van de partij te uiten.

Sinds december 2023 vinden er in de gemeente Elburg regelmatig aanvallen van één of meerdere zwervende (waarschijnlijk jonge) wolven op voornamelijk schapen plaats. Vanaf half januari zijn er zelfs dagelijks meldingen van meerdere aanvallen, zowel ‘s nachts als overdag.

Ook worden de wolven steeds vaker overdag waargenomen in druk bewoonde gebieden aan de randen van de bebouwde kommen, soms op enkele honderden meters van basisscholen of op de fietsroutes van schoolgaande jeugd.

“De wolf hoort niet in ons open weidegebied”, zegt raadslid René Rozeboom: “Verschillende veehouders, inwoners en ondernemers zijn gedupeerd door het gebrek aan effectieve maatregelen om de probleemwolf tegen te gaan.”

De provincie Gelderland is verantwoordelijk voor het ‘wolvenbeleid’ in Elburg. Daarom heeft Algemeen Belang ook een brief gestuurd aan de provinciale staten, met daarin de oproep om snel actie te ondernemen. “Het is van belang dat er op korte termijn een oplossing komt, die voorkomt dat ‘probleemwolven’ langer slachtpartijen kunnen aanrichten in onze gemeente.”, zegt Rozeboom: “Dit kan écht niet langer zo!”

Algemeen Belang maakt zich o.a. zorgen om de gevolgen voor de openbare veiligheid en de financiële en emotionele gevolgen van de aanvallen voor de veehouders in de gemeente. Ook heeft de partij haar zorgen of bedenkingen bij de wolf-werende rasters en de gevolgen voor andere diersoorten in het buitengebied. Ook maakt de partij zich zorgen dat boeren hun dieren gaan ophokken om ze te beschermen tegen de wolf: Dit levert namelijk veel extra kosten op voor de ondernemer.